Jak oddzielić żółtko od białka, ile mąki odmierzyć, jak wszystko dokładnie wymieszać? Przed tymi wyzwaniami stanęli mali kucharze podczas pierwszego dnia II turnusu Półkolonii FUN&ENGLISH w Szkole Mentis – „Na słodko i słono”.
Nic tak dobrze nie smakuje, jak samodzielnie przygotowany posiłek! A ile to satysfakcji.
Poza tym pierwszego dnia integrowaliśmy się podczas aktywności na sali gimnastycznej oraz gier i zabaw. Dzień minął nie wiadomo kiedy!
Drugi dzień Półkolonii FUN&ENGLISH „Na słodko i słono” w Szkole Mentis. Tym razem nasi mali kucharze mieli za zadanie przygotować owocowe koktajle.
Uczyliśmy się jak zachować ostrożność podczas krojenia owoców, przy okazji poznaliśmy też „owocowe” słówka w języku angielskim.
Następnie przyszedł czas na zajęcia sportowe. Był turniej zbijaka i gra w dwa ognie. Świętowaliśmy też Pancake Day – tradycyjnymi wyścigami z patelniami oraz jedząc pyszne naleśniki.
Po intensywnym dniu wyciszyliśmy się podczas zajęć plastycznych oraz gier i zabaw.
Oto ciąg dalszy kulinarnych wyzwań podczas II turnusu Półkolonii FUN&ENGLISH w Szkole Mentis! Tym razem mali kucharze poznali przepis, a następnie sami przygotowali „kulki mocy”.
Następnie zdawaliśmy egzamin ze znajomości szkoły Mentis i poznawaliśmy świat wodząc palcem po mapie i malując flagi różnych krajów.
Na zakończenie samodzielnie przygotowaliśmy przepyszny popcorn!
Śpieszymy Wam donieść o kolejnych kulinarnych osiągnięciach małych kucharzy podczas aktywnych półkolonii FUN&ENGLISH w Szkole Mentis.
Tym razem miksery poszły w ruch, bo przygotowywaliśmy przepyszne babeczki! Mąka unosiła się w powietrzu, po chwili zaczął roztaczać się przepiękny zapach i wszystko było gotowe!
Następnie, tym razem na papierze przygotowaliśmy hamburgery, samodzielnie komponując je z wybranych przez siebie składników. Przy okazji poznając anglojęzyczne słówka.
Dzień zakończyliśmy zabawą na świeżym powietrzu i integracją przy grach.
Tak spędziliśmy ostatni dzień II turnusu półkolonii FUN&ENGLISH.
Upiekliśmy własne bułeczki, które potem ze smakiem zjedliśmy z miodem i dżemem. Nasi maili kucharze dostali na pożegnanie fartuchy Masterchef Junior.