Jak oddzielić żółtko od białka, ile mąki odmierzyć, jak wszystko dokładnie wymieszać? Przed tymi wyzwaniami stanęli mali kucharze podczas pierwszego dnia II turnusu Półkolonii FUN&ENGLISH w Szkole Mentis – „Na słodko i słono”.

Nic tak dobrze nie smakuje, jak samodzielnie przygotowany posiłek! A ile to satysfakcji.

Poza tym pierwszego dnia integrowaliśmy się podczas aktywności na sali gimnastycznej oraz gier i zabaw. Dzień minął nie wiadomo kiedy!

 

 

Drugi dzień Półkolonii FUN&ENGLISH „Na słodko i słono” w Szkole Mentis. Tym razem nasi mali kucharze mieli za zadanie przygotować owocowe koktajle.

Uczyliśmy się jak zachować ostrożność podczas krojenia owoców, przy okazji poznaliśmy też „owocowe” słówka w języku angielskim.

Następnie przyszedł czas na zajęcia sportowe. Był turniej zbijaka i gra w dwa ognie. Świętowaliśmy też Pancake Day – tradycyjnymi wyścigami z patelniami oraz jedząc pyszne naleśniki.

Po intensywnym dniu wyciszyliśmy się podczas zajęć plastycznych oraz gier i zabaw.

 

Oto ciąg dalszy kulinarnych wyzwań podczas II turnusu Półkolonii FUN&ENGLISH w Szkole Mentis! Tym razem mali kucharze poznali przepis, a następnie sami przygotowali „kulki mocy”.

Następnie zdawaliśmy egzamin ze znajomości szkoły Mentis i poznawaliśmy świat wodząc palcem po mapie i malując flagi różnych krajów.

Na zakończenie samodzielnie przygotowaliśmy przepyszny popcorn!

Śpieszymy Wam donieść o kolejnych kulinarnych osiągnięciach małych kucharzy podczas aktywnych półkolonii FUN&ENGLISH w Szkole Mentis.

Tym razem miksery poszły w ruch, bo przygotowywaliśmy przepyszne babeczki! Mąka unosiła się w powietrzu, po chwili zaczął roztaczać się przepiękny zapach i wszystko było gotowe!

Następnie, tym razem na papierze przygotowaliśmy hamburgery, samodzielnie komponując je z wybranych przez siebie składników. Przy okazji poznając anglojęzyczne słówka.

Dzień zakończyliśmy zabawą na świeżym powietrzu i integracją przy grach.

Tak spędziliśmy ostatni dzień II turnusu półkolonii FUN&ENGLISH.

Upiekliśmy własne bułeczki, które potem ze smakiem zjedliśmy z miodem i dżemem. Nasi maili kucharze dostali na pożegnanie fartuchy Masterchef Junior.

Pobierz bezpłatny ebook

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. Więcej infomacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalanie na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuję” poniżej, wyrażasz na to zgodę.

Close